Het Emmertje – ADHD Nederland

In deze aflevering zijn er zelfs twee sprekers. Rowan Hulskamp & Anna Sarbo van ADHD Nederland vertellen over het emmertje. Hét metafoor van Cathelijne Wildervanck om uit te leggen waar jouw hoofd vol mee kan zitten.

Het is zó belangrijk om bewust te worden van waarmee je hoofd vol zit. Vanuit bewustwording kan je stappen zetten en milder over jezelf denken. Er is meer begrip. In coachgesprekken is dat wel één van de belangrijke aspecten. Daarom ben ik zo blij dat in deze aflevering het daarover gaat.

Het Emmertje van Cathelijne Wildervanck

Hét metafoor van Cathelijne Wildervanck om uit te leggen waar jouw hoofd vol mee kan zitten. Met alle prikkels, alle moetjes, jouw waardes, de stemmetjes in je hoofd en nog meer. Alles wordt uitgelegd in deze aflevering. Voor de meer visuele mensen onder ons: Cathelijne heeft ook een mooie animatie gemaakt:

De lagen van het emmertje

 • Onderste laag: Prikkelgevoeligheid/alle prikkels
  Laag van gevoeligheid. Met alle prikkels, alles wat je proeft en hoort. Het heeft te maken hoe jouw filters zijn afgestemd. Ben jij misschien heel gevoelig voor geluid, geur of licht? En hoe actief zijn je spiegelneuronen, waarmee je ook gevoelig bent voor sfeer?

  Bij mensen met ADHD is deze laag groter. Wat ook natuurlijk impact heeft op de andere lagen en hoe vol jouw emmer wordt.
 • Tweede laag: Hoe het hoortjes (HHH). Ofwel jouw normen & waarden. Wat vind jij belangrijk? Waar ga je door aan? Hoe pas jij je aan? Hoe laadt jij op? Met andere mensen of alleen?

  Deze laag heeft ook te maken dat wij er alles aan doen om er bij te horen. Hoe pas jij je aan?
 • Derde laag: Gevolgschade. Wat is de impact bij jou van jarenlang aanpassen? Welke stemmetjes spelen op?

  Deze laag is gekoppeld aan je lijf. Het autonoom zenuwstelsel. Bijvoorbeeld de spanning in de schouders, migraine en slecht slapen.
 • Bovenste laag: Het normale leven. Al je dagelijkse dingen, zoals op tijd komen. Heel veel mensen werken alleen aan de bovenste laag. Om maar rust, reinheid en regelmaat te komen. Gaan bijvoorbeeld een time-managementcursus doen.. Dit alleen maar voeden van de gevolgschade. Wil je echt beter in je vel zitten, dan is het goed om met alle hoe het hoortjes aan de slag te gaan en aan de gevolgschade.
Het Emmertje ADHD

Meer informatie

Luister nu

Geef een reactie