ZORGVERZEKERINGEN EN ADHD 2024

Elke december is het toch een zoektocht: het vinden van de juiste zorgverzekering. Waar kan je op letten als je ADHD hebt? Al eerder heb ik afleveringen gemaakt over zorgverzekeringen. In deze aflevering hoor je belangrijke informatie uit deze afleveringen en je hoort een update over 2024.

In de post lees je o.a. over:

 • Verschil eigen bijdrage en eigen risico
 • Terugbetaalregeling Tentin en Elvanse
 • Regenboogapotheek medicijnen worden wèl vergoed bij DSW
 • Brief met aanvulende informatie over zorgverzekeringen van PsyQ
 • Eerdere afleveringen over zorgverzekeringen (2020 – 2022)

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Het verplicht eigen risico betaalt iedere Nederlander van 18 jaar en ouder voor zorg die hij of zij uit de basisverzekering krijgt. In 2022 is dit de hoogte van het verplicht eigen risico € 385,-. Je kan ook je eigen risico verhogen (als je bijvoorbeeld verwacht dat je weinig kosten gaat krijgen). Dan betaal je maandelijks een minder bedrag, alleen zitten er ook nadelen aan.

Eigen bijdrage

De overheid heeft m.i.v. 1 januari 2019 vastgesteld dat de stapeling van kosten door eigen bijdragen voor chronisch zieken teveel oplopen, waardoor de eigen bijdragen voor medicijnen in het algemeen zijn gemaximeerd op 250 euro per verzekerde per jaar. Dit betekent dat je maximaal €250,- betaalt aan jouw medicijnen per jaar. Dat is ongeveer €20,- per maand. Dit komt wel bovenop je eigen risico. Gebruik je Tentin of Elvanse, dan is er een terugbetaalregeling. Zie de tekst hieronder.

Sandra Kooij is psychiater en hoofd van het specialisme ADHD bij volwassenen bij PsyQ in Den Haag. Ze is bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen aan het Amsterdam UMC.

Terugbetaalregeling (Tentin en Elvanse)

Hevo (Tentin)

Bij de eerste levering Tentin ontvang je van uw arts een declaratieformulier dat je zelf moet invullen; de apotheker plakt hier het etiket op van de geleverde medicijnen. Dit document kan je ook zelf downloaden op: www.hevoconsult.nl/formulieren.

 • Het formulier mailen naar tentin@hevoconsult.nl
 • Opsturen kan via de post: Dit formulier stuur je in een gesloten envelop naar HEVO consult ( Stichting terugbetalingsregelingen ), Postbus 546, 4200AM Gorinchem.

Voor iedere volgende levering kan je de HEVO app gebruiken of mailen aan tentin@hevoconsult.nl Hiervoor is een scan of foto van het etiket van de apotheek nodig. Uiteraard kan je ook per post de declaratie Tentin® opsturen. Na de eerste betaling van Hevo ontvang je inloggegevens voor diens app.

Elvanse via TerugBetaalRegeling

Via de website van TerugBetaalRegeling kan jij de kosten van Elvanse declareren. Je maakt een account aan en kan elke keer daar declareren.

Wat kan jou helpen om op tijd de declaraties in te dienen?

Regenboogapotheek medicijnen

Gebruik jij ADHD medicijnen van de Regenboogaptheek? Dan heb jij geluk! Als jij je laat verzekeren bij de DSW groep, worden alle kosten voor de Regenboogmedicatie vergoed in het basispakket. Dit geldt voor DSW, StadHolland en inTwente.

Algemene informarmatie zorgverzekeringen

In 2020 heb ik twee afleveringen gemaakt over Zorgverzekeringen. Onder andere met met Bas van de vergelijkingssite Independer gesproken over algemene informatie over zorgverzekeringen (luister hier). Tevens heb ik met Sandra Kooij gesproken over de brief die toen is gemaakt (luister hier).

Nieuwe informatie: In 2023 is de collectiviteitskorting afgeschaft.

Eerder onderzoeken die genoemd zijn uit de eerdere zorgverzekeringen-afleveringen

 • Israëlisch onderzoek over verband Covid en ADHD: zie hier
 • ADHD en vitamine D: zie hier
 • Genetisch overlap tussen astma en ADHD: zie hier en hier

Handige sites

 • Zie je het overzicht niet meer? Ga dan naar de vergelijkssite Independer: zie hier
 • Andere goede tips vind je op Zorgwijzer.nl: zie hier
 • Meer informatie via Impuls & Woortblind: zie hier

  Brief PsyQ met updates over zorgverzekeringen

  >

  Geef een reactie