Waarom snellezen goed is voor mensen met ADHD

In deze aflevering legt Anne-Marie Hartmann uit waarom snellezen zo goed werkt voor mensen met ADHD en Dyslexie. We hebben het verder over hoe je snellezen kan aanleren (ook al denk je dat je niet kan lezen), over mindmappen en verbeteren van concentratie.

Introductie

Sinds een paar jaar heb ik, Nirma, het snellezen ontdekt. Altijd dacht ik dat ik rustig moest lezen om zo het boek te begrijpen of alles binnen te krijgen. Ik wist ergens wel dat ik lezen leuk kon vinden, maar door mijn ervaringen bij mijn studie en omdat ik altijd druk was met andere activiteiten en andere hobby’s, vond ik mijzelf geen échte lezer.

Voor een vakantie in Frankrijk had ik mijn op mijn tablet veel e-books gedownload. Een hele lijst aan thrillers. In deze twee weken had ik meer dan 4 boeken uit. Ik ging er heel snel doorheen. Ik las hoe ik wilde lezen.

Nu ben ik wel een echte lezer. Dit jaar heb ik al meer dan 30 boeken gelezen. Waarvan de meesten heerlijke thrillers zijn.

Weliswaar merkte ik dat vrij snel afhaakte bij studieboeken, zelhulp-boeken of hele interessante boeken. Terwijl ik wel heel graag dat soort boeken lees of wil lezen.

In de voorbereiding van deze aflevering realiseerde ik mij dat ik weer te veel wilde met het lezen van dat soort interessante boeken. Ik wil meteen de hele inhoud van het boek begrijpen, snappen en kunnen navertellen. Stiekem ben ik dus meer bezig met andere dingen in plaats van lekker lezen. Wat ik nu doe met dit soort boeken is 1x het boek snel lezen en of luisteren. Als ik de inhoud wil gebruiken voor trainingen of coaching, dan lees ik bepaalde stukken nog een keer over. Dat is dan met een doel en heb ik dus meer motivatie.

In deze aflevering, in gesprek met Anne-Marie, vind je nog meer van dit soort verhalen, technieken en tips.

Anne-Marie coacht zowel jongeren als volwassene met dyslexie, ADHD en/of faalangst die vastlopen in het onderwijs of op het werk. Zij leert hen o.a. studeertechnieken, die aansluiten bij de logische en visuele denkvermogens die zij hebben. Dat vergroot hun motivatie en gevoel van competentie en autonomie.

Boekentips uit deze aflevering

Af van de frustraties bij lezen

Ik kan niet lezen. Boeken lezen vind ik saai. Ik haak af bij het lezen van studieboeken. Herken je deze zinnen? Veel mensen met ADHD hebben negatieve ervaringen met lezen. Dit komt door hun ervaringen met het lezen tijdens de studie of door anderen die zeggen dat geen ‘wonderkinderen’ zijn met lezen.

Wat zou er gebeuren als je andere ervaringen krijgt met lezen?

Meer informatie
  • Website van Anne-Marie Hartmann
  • Het artikel dat mij inspireerde om deze podcast te maken (Impuls & Woortblind)

Luister nu

Geef een reactie