Concentratie | Stefan van der Stigchel

Wat is concentratie nou precies, hoe zit het met concentratie bij mensen met ADHD en hoe kan je het verbeteren? Hoogleraar Stefan van der Stigchel legt het in deze aflevering uit. Hij is hoogleraar Cognitieve Psychologie van de Universiteit Utrecht en hij is auteur van verschillende boeken over dit thema.

Inleiding aflevering

Tijdens mijn studietijd heb ik zeer vaak gedacht: ‘Ik kan mij niet concentreren. Dat kan ik niet’. Door de medicatie weet ik dat ik dat wel kan. Dat er rust in mijn hoofd kan zijn om te concentreren. Nu weet ik mij zelfs goed concentreren zonder medicijnen.

Nu hoor ik ook dat zinnetje ‘Ik kan mij niet concentreren. Dat kan ik niet’ ook veel van mijn studenten en coachees die ik begeleid. Mijn doel is om aan iedereen te laten weten, ook al heb je ADHD, dat je kan leren concentreren en hoe je dat kan doen.

Wat is concentratie?

Om uit te leggen wat concentratie is, beginnen we met de vraag: ‘Wat is het verschil tussen aandacht en concentratie?’. Aandacht is het cognitieve proces van het gericht waarnemen van de omgeving. Denk aan alertheid en het selectief verwerken van informatie. Voorbeelden zijn het naar iemand luisteren in een drukke omgeving, het kijken naar een spannende film op de televisie of het geconcentreerd volgen van de bal door een voetballer. Aandacht speelt een belangrijke rol bij het waarnemen, denken, handelen en (her)leren van vaardigheden (bron).

Simpel gezegd is concentratie het volhouden van aandacht. Met concentratie wordt ook bedoeld dat er een langere aandacht is voor een bepaalde activiteit.

Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Ook is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab. Hij is schrijver van de populairwetenschappelijke boeken:  ‘Zo werkt aandacht’, ‘Concentratie’ en ‘Grip op je aandacht’.

Het verbeteren van concentratie

Iedereen kan zijn of haar concentratie verbeteren. De grote vraag is hoe dan? Ten eerste zie je concentratie als een spier – de concentratiespier. Niet iedereen heeft aanleg om bodybuilder te worden, maar je kan wel trainen om gespierd te worden. Zo zit het ook met concentratie.

In de aflevering hebben het over de manieren hoe jij de concentratiespier kunt verbeteren door middel van meditatie en door een bepaalde activiteit, waarin jij beter wilt worden, stapje voor stapje langer vol te houden.

Concentratie en ADHD

Een grote vooroordeel is dat mensen met ADHD geen concentratie hebben. Het klopt dat zij sneller zijn afgeleid. Zogezegd is de drempel van afleiding lager, zodat we meer dingen zien of binnenkrijgen en dus sneller afgeleid. Maar denk bijvoorbeeld aan jouw passie, bijvoorbeeld tijdens het gitaar spelen, het sporten of wanneer je creatief bezig bent, dan heb jij ook concentratie. In de aflevering wordt hier dieper op in gegaan.

Zeg tegen een kind met ADHD dat hij stil moet zitten in de klas. Kan hij daar alleen maar op focussen en komt er geen andere informatie binnen.

Ook jij kan jouw concentratie verbeteren!

Heb je na het luisteren van deze aflevering zin om aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw concentratie en heb je daarbij hulp nodig? Laat het mij weten! Momenteel ben ik in de leer om concentratiecoach te worden en wil de eerste mensen graag met een speciale deal helpen.


Luister nu

Notes

  • Bestel hier één van zijn boeken!
  • Website van Stefan van der Stigchel

Geef een reactie