HOE HOUD JE NIEUW GEDRAG VOL?

In twee afleveringen bespreek ik met sociaal psycholoog Marjan van Rhoon het thema gedragsverandering. In deze aflevering gaan we langs alle luisteraarsvragen, o.a.: Hoe houd je nieuw gedrag vol en hoe ga je om met gedragsverandering bij je partner? We eindigen met “Hoe kan ik mijn drukke hoofd veranderen?”

Even een korte samenvatting eerste aflevering

In de vorige aflevering gaf Marjan aan dat iedereen op zich wel wil veranderen, maar niet veranderd willen worden. Denk maar aan een geforceerde verandering op werk. Geforceerde verandering (ook bijvoorbeeld door je omgeving), kan zorgen voor weerstand. Marjan gaf aan dat er drie soorten weerstanden zijn. Welke dat zijn? Luister naar de vorige aflevering aflevering!

Marjan van Rhoon is sociaal psycholoog met ruime ervaring als trainer, coach en assessment-adviseur. Zij heeft haar eigen bedrijf het Ontwikkelteam, waar zij jongeren en volwassenen traint op gedragsverandering. Tevens is zij werkzaam als studiecoach op het MBO.

We bespraken ook hoe je er van kan zorgen om gedrag blijvend te houden. Het is het belangrijk om voor je te houden waarom je wilt veranderen? What’s in it for me. Vervolgens is eigenaarschap belangrijk. Dat het als jouw eigen project voelt en het goed voelt om er mee aan de slag te gaan. Het laatste punt, en die kan ik zelf wel lastig vinden is, vertrouwen hebben.

In deze tweede aflevering gaan we er nog dieper op in.

Hoe weet je dat je vertrouwen kan hebben in iets, als je er nog geen ervaring in hebt?

Even ter herhaling: de 6 stappen voor gedragsveranderingen

6 Stappen voor gedragsverandering

Weet, met gedragsverandering is er geen fouten mogelijk. Het is experimenteren. Zorg dat je ruimte geeft om te experimenteren. “Ik heb het gedaan en ik heb geleerd.”

Luister nu

Meer weten?

  • Het bedrijf van Marjan: Het ontwikkelteam

Geef een reactie