ADHD op je werk | Hans van de Velde

Met Hans van de Velde (vice-voorzitter van ADHD Europe & expert-at-work) gaan wij vragen van luisteraars over werk beantwoorden. Moet je vertellen tijdens je sollicitatie dat je ADHD hebt en hoe ga je om met prikkels op de werkvloer? Zelf heb ik een aantal doelen waarin ik wil ontwikkelen op werk gebied, bijvoorbeeld: ik wil graag mijn activiteiten beter structureren. Maar hoe houd ik dat vol?

Hoe ga je om met jouw ADHD op werk?

Nadat Hans van de Velde zijn inspirerende carrière heeft verteld, stel ik hem de vraag: waar lopen mensen met ADHD tegenaan op werk? Hans geeft aan, generaliserend gezegd, dat de grote issues structuur, het van de nakomen agenda/afspraken en emotieregulatie zijn. Vaak gaat het heel goed qua inhoud van het werk en de inzet. De grootste uitdagingen, volgens Hans van der Velde, is communicatie. Hoe communiceer jij je grenzen en wat je nodig hebt op werk?

Hans van der Velde

Hans van de Velde is vice-voorzitter bij ADHD Europe en hij heeft een eigen bedrijf Equisto. Daar coacht hij werknemers, gericht op mobiliteit, functioneren, conflicten, ziekteverzuim, communicatie, samenwerking en werknemerschap.

Moet je op een sollicitatie vertellen dat je ADHD hebt?

Een veel gestelde vraag van luisteraars. Hans adviseert mensen wel om op een positieve manier evenwichtig beeld van zichzelf te geven tijdens een sollicitatie. Bij een sollicitatie wordt er vaak gevraagd naar je sterke punten. Bijvoorbeeld dat je communicatief sterk ben, goed in crisissituaties en creatief. Eigenlijk een goede ADHD-pitch. Daarnaast wordt er gevraagd naar zwakke of verbeterpunten. “Ik kan wel een structuur maken, maar we daaraan houden is soms wel eens lastig. Soms heb ik wat extra ondersteuning op het gebied van overzicht creëren en mijn hoofd heeft het soms nodig om in een stilteruimte te zitten.” Het gaat vaak om hoe mensen dingen zeggen, aldus Hans. Welke woorden je gebruikt. In de aflevering hoor je hier meer tips over.

“Als je ADHD hebt of dyslexie betekent het niet dat je stom bent en je niks kan. Integendeel. Ook op het gebied van tekst of structuur.”

Wat voor werk past er bij een ADHD’er?

Uiteindelijk probeer je natuurlijk de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. Een vraag die je kan voorstellen is: wat is nou de beste job met jouw ADHD? Van wat krijg jij nou energie van en wordt je gelukkig? In welke functie zou zo min mogelijk van jou nadelen of jouw zwakke kanten een rol spelen. Maar hé, dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met ADHD.

Inspirerend verhaal: van schoonmaakbedrijf naar werken bij de rechtbank

Hans verteld inspirerend over zijn carrière. Van werken bij een schoonmaakbedrijf naar het werken als griffier bij de rechtbank. Vervolgens heeft hij bij de universiteit gewerkt en heeft een eigen bedrijf gehad. Dit terwijl hij zelf ADHD en dyslexie heeft. Verder verteld Hans over de burn-out die hij heeft gehad en hoe hij hier mee is omgegaan.

Meer informatie over solliciteren, omgaan met prikkels en over het structuren van je werk hoor je in de aflevering.


Luister nu

Notes

Zie meer informatie over Equisto op de website.

Zie de website van Impuls & Woortblind over de expertisegroep: https://impulsenwoortblind.nl/expertisegroep/

2 reacties

Geef een reactie