ADHD Medicijnen op reis in Europa

Voordat je heerlijk op vakantie naar een ander Europees land gaat, zijn er een aantal acties die je moet nemen als je ADHD medicijnen neemt. Dit artikel, met een infographic, geeft uitleg over de stappen die je moet nemen voordat je in het vliegtuig of in de auto stapt. Inclusief een aantal tips! Kleine preview: je hebt een verklaring nodig voor de medicijnen. Een Schengenverklaring.

De Schengenverklaring

Een Schengenverklaring is een document dat een reiziger bij zcich moet hebben binnen het Schengengebied. Het Schengengebied zijn de meeste Europese landen. Deze verklaring moet je bij je hebben als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. Dit geldt voor de meeste ADHD-medicijnen, zoals Ritalin en dexamfetamine. Eigenlijk geef je met deze verklaring aan dat de medicijnen voor eigen gebruik is en dat je geen drugs gaat smokkelen.

Weetje: De oorsprong van de Schengenverklaring

Schengenverklaring is een onderdeel van het Akkoord van Schengen. Dit akkoord heeft gezorgd voor de geleidelijke afschaffing van grenscontroles tussen de 26 deelnemende landen. Een ander onderdeel van het het akkoord is de regeling voor vrij verkeer van burgers tussen de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen.

De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.

Infographic: Schengenverklaring regelen
Infographic Medicijnen op reis

Verder in dit artikel wordt de achtergrond van de Schengenverklaring uitgelegd, worden er tips gegeven over wat handig is om te regelen en vind je de Schengenverklaring (download).

Nadat je de verklaring hebt gedownload en ingevuld, ga je naar de huisarts om het te laten ondertekenen. Vervolgens stuur je de ondertekende verklaring naar het CAK (Centraal Administratie Kantoor).
Hoe dit allemaal werkt en welke stappen je moet zetten om een officiële verklaring te hebben, zodat je veilig op reis kan, is te zien in de infographic Schengenverklaring regelen (download).

Let op, het proces van de Schengenverklaring regelen duurt minstens een week! Zeker nu het wat drukker is bij de huisartsen.

De Schengenlanden

Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, deze landen noemen we Schengenlanden of Schengen staten.

De 26 Schgenlanden

Mocht de eindbestemming een niet-Schengenland zijn, maar gaat de reis wel door Schengenlanden? Dan heb je een een Engelstalige medische verklaring (download). Deze is ook geldig in de Schengenlanden waar je doorheen reist. Informatie hoe je de procedure van een Engelstalige medische verklaring in zijn werk gaat, kan je hier vinden.

Niet in het Schengengebied, verklaring wel geaccepteerd

Er zijn ook 7 landen die niet vallen onder het Schengenverdrag, maar wel de Schengenverklaring voor medicijnen accepteren:
• Cyprus
• Engeland (Verenigd Koninkrijk)
• Ierland
• Kroatië
• Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk)
• Schotland (Verenigd Koninkrijk)
• Wales (Verenigd Koninkrijk)

Alle stappen van het regelen van de Schengenverklaring

  1. Check naar welk land je gaat en/of je een Schengenverklaring nodig hebt.
  2. Download de Schengenverklaring (download).
    Ga je langer dan 30 dagen op vakantie? Zorg voor meerdere verklaringen.
    Eén Schengenverklaring is maximaal 30 dagen geldig.
  3. Vul zelf de Nederlandse gedeelten in.
  4. Ga naar de huisarts en laat deze verklaring ondertekenen. Is jouw huisarts niet aanwezig, dan is dat geen probleem. Een vervangend arts kan dit ook ondertekenen. Dit kan een paar dagen duren.
  5. Stuur de ondertekende versie op naar het CAK. Dit kan digitaal via de website of per post. Het adres is: CAK, Postbus 84015, 2508 AA Den Haag.
  6. Het CAK beoordeelt jouw verklaring. Binnen 2 weken ontvang jij de goedgekeurde verklaring via e-mail of post. 
  7. Neem de goedgekeurde verklaring mee op reis. Laat de verklaring zien als ernaar gevraagd wordt. Tip: maak een kopie van de verklaring!
Extra informatie vanuit het CAK:
  1. Ga je langer dan 90 dagen op vakantie binnen de Schengenlanden of ga je via een Schengenland naar een niet-Schengenland, dan heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Lees hier meer informatie over.
  2. Vertrek je binnen 2 werkdagen naar een Europees land en heb je de verklaring via het contactformulier van het CAK gestuurd? Bel dan het CAK gratis via telefoonnummer
    0800 – 2108. Houd het referentienummer bij de hand dat je van hen hebt gekregen. 

Medicatieoverzicht / medicijnpaspoort regelen

In het medicijnpaspoort staan alle gegevens over jouw medicatie en andere zaken, zoals allergieën. Handig als je naar de dokter of apotheek moet tijdens uw reis of onverwacht in het ziekenhuis belandt. Het medicatiepaspoort kan je uit laten printen bij jouw apotheek. Heb je naast ADHD medicijnen andere medicatie waarvoor jij naalden en spuiten mee moet nemen? Zorg er voor dat deze ook op het medicatiepaspoort staan. Anders kan je veel problemen krijgen bij de douane. Let op, dit is geen geldig reisdocument voor de douane. 

Tips voor medicijnen op reis

  • De medicijnen in originele verpakking: Neem jouw medicijnen mee in de originele verpakking met het etiket erop. Dit voorkomt onduidelijkheid bij de douane.
  • Inname in een andere tijdzone: Reis je naar een andere tijdzone, maak dan een plan voor de innametijden van jouw medicatie en hoe je het tijdsverschil gaat overbruggen.
  • Voldoende voorraad: 2x de hoeveelheid dagen medicatie mee. Een deel in handbagage en het andere deel als reserve in de koffer. Als koffer achterblijft of handbagage verloren gaat is er altijd nog het andere deel. Let op, het kan zo zijn de werking van het medicijn ander wordt dat door de (vries)kou in het vliegruim.
  • Houdbaarheidsdatum: controleer altijd ruim voordat je op vakantie gaat de houdbaarheidsdatum van jouw medicijnen en bestel zo nodig nieuwe.
  • Maak een kopie van je Schengenverklaring: Maak ook een kopie voor de terugreis, soms nemen ze de verklaring in.
Handige websites & bronnen

Luister nu

Geef een reactie